Het tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel kan deels opgelost worden door de instroom van nieuwe groepen personeel te stimuleren. Daarbij worden door zorginstellingen verschillende op maat gesneden initiatieven ingezet waarbij de extra begeleiding van de instromende werknemers een cruciale rol speelt. De vraag is welke (kwantitatieve) kosten en baten met deze verschillende vormen van begeleiding gepaard gaan in vergelijking met de gebruikelijke vorm van instroom.
SEOR heeft dit in opdracht van deRotterdamsezorg aan de hand van vier cases verspreid over vier zorginstellingen onderzocht. De begeleiding aan personeel neemt in de cases diverse vormen aan, zoals: (1) loopbaanscan en testen (2) startgesprekken, intervisie, begeleidings- en evaluatiegesprekken (3) begeleiding op de werkvloer door speciaal daartoe aangewezen functionarissen (4) interne coaching (5) externe coaching (6) jobcoach vanuit de gemeente (bij uitkeringsgerechtigden).
Het onderzoek levert de volgende inzichten op:
SEOR is een onafhankelijk onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. SEOR voert sociaal-economisch onderzoek uit voor nationale, regionale en lokale overheden, de Europese Commissie, sectororganisaties en private partijen op het gebied van arbeid, sociale zekerheid, onderwijs, innovatie, regulering en ondernemerschap.
Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!