Nieuwe publicatie: Evaluatie HCA 2.0 Zuid-Holland
- Oktober 2024
In 2019 ondertekenden 65 partijen uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven het Human Capital Akkoord Zuid-Holland 2019-2024 om de arbeidsmarkt in de provincie Zuid-Holland te verbeteren en gezamenlijk actief in te spelen op de personeelskrapte. In 2024 heeft SEOR een evaluatie uitgevoerd om na te gaan (1) waar de uitvoering van de Human Capital Agenda 2.0 en de arbeidsmarkt in Zuid-Holland nu staat en (2) welke aanbevelingen er gedaan kunnen worden voor de toekomstrichting van de HCA. De evaluatie is gebaseerd op: deskresearch, data-analyse van de HCA-Dashboard en verschillende openbare arbeidsmarktgegevens, interviews met in totaal 26 betrokkenen en stakeholders, en twee groepssessies met in totaal 19 deelnemers waarin de toekomst van de HCA Zuid-Holland centraal stond.
De overkoepelende conclusie uit het onderzoek is dat de HCA Zuid-Holland een goede aanpak en governance kent waarmee via vele, doelgerichte samenwerkingsverbanden en enkele overlegstructuren op verschillende niveaus een lerend ecosysteem is neergezet met partijen die de handen ineen slaan om de grote arbeidsmarktuitdagingen in Zuid-Holland op te pakken. Onderliggend wordt gewerkt met een beleidstheorie waarin een Bouwen-spoor voor de bundeling van vraag, aanbod en activiteiten wordt onderscheiden alsmede een Doen-spoor waarin met concrete projecten bijgedragen wordt aan de gestelde kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen. Medio 2024 is een deel van de beoogde kwantitatieve doelen reeds afgedekt door de plannen en de realisaties; op een ander deel moet nog doorgepakt worden. De theoretisch berekende toegevoegde waarde van deze plannen en realisaties komt uit op 5,2 miljard euro. De gestelde kwalitatieve doelen t.o.v. de benchmarks zijn deels wel en deels nog niet behaald. De HCA heeft dus positief bijgedragen aan de arbeidsmarktontwikkelingen in Zuid-Holland.
Recente inzichten van de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt laat echter zien dat de provincie in een andere arbeidsmarktsituatie terecht is gekomen: het arbeidsaanbod neemt de komende tijd structureel af en de HCA krijgt daarmee nog meer urgentie dan voorheen. Inzetten op slimmer en anders werken en daarmee verhoging van de arbeidsproductiviteit lijkt daarbij onontbeerlijk.
Zie voor het gehele rapport: Eindrapport Evaluatie HCA 2.0 Zuid-Holland